Interviu Cristian Marius Nicolae - ADI

martie 21, 2024

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Bistrița-Năsăud a încasat peste 2,5 milioane de lei în anul 2023 din vânzarea către reciclatori a deșeurilor colectate selectiv. Banii vor fi virați primăriilor în prima parte a acestui an. În ultimii 3 ani ADI Deșeuri a reușit să obțină din valorificarea deșeurilor reciclabile 1,2 milioane de euro, bani care se întorc la comunitățile locale în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile colectate în fiecare comunitate.

”Acum trei ani, reușeam să valorificăm material cam 10% din deșeurile colectate ca reciclabile, acum reușit să valorificăm 30%, adică a crescut de trei ori calitatea colectării selective și restul cantității, până la un procent de 98-99%, reușim să o valorificăm energetic. Nu se mai aruncă nimic din ce se colectează ca reciclabil”, a spus Cristian Niculae, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri într-un interviu acordat Timp Online.

Ce s-a făcut concret în ultimii 3 ani

”Pentru ca să punem în aplicare planul nostru de management, a trebuit modificat în primul rând regulamentul de salubrizare al județului. S-a muncit foarte mult – lucruri care nu se văd – pentru ca să se poată trece de la un sistem de colectare la altul, să putem înființa un corp de control, primul din România, un exemplu pentru alte 5 -6 județe care urmează deja modelul nostru. A fost necesar să se adopte hotărâri în toate consiliile locale pentru că ADI-ul este format din cele 62 de primării din județ și CJ. A fost muncă multă pentru a schimba regulamente și legi locale care nu s-a văzut, dar care acum își arată rezultatele. Am reușit să schimbăm multe lucruri în bine, iar în viitor ne dorim să facem pași pentru modernizarea acestui sistem de management integrat al deșeurilor”, a spus Cristian Niculae.

Rezultatele Corpului de control al ADI Deșeuri

Este o echipă formată din șapte oameni care sunt tot timpul în teren și care monitorizează comportamentul utilizatorilor serviciului de salubritate. Sunt verificați zilnic între 700 și 800 de recipienți, scopul acestui organism fiind în primul rând conștientizarea și informarea publicului în ce privește modul de gestionare a deșeurilor.

”La început, nu am dat amenzi. Timp de un an, inspectorii au discutat cu oamenii au distribuit pliante informative, au pus autocolante pe pubele ca să știe oamenii ce se pune în fiecare, cu pictograme explicite. După aceea, o perioadă am controlat, dar nu am amendat, singura sancțiune fiind neridicarea deșeurilor din pubelele neconforme. Doar acolo unde am văzut că nicicum oamenii nu se conformează, am dat amenzi. În 2023, Corpul de control a dat peste 250 de sancțiuni cetățenilor care nu au colectat selectiv deșeurile. Au fost în jur de 150 de amenzi între 100 și 300 de lei și circa o sută de avertismente. Nu ne dorim să dăm amenzi, însă activitatea de informare și conștientizare pe de-o parte și cea de control și sancționare, pe de altă parte, a schimbat lucrurile, a condus la o colectare separată mai bună”, a spus Cristian Niculae.

Citește în continuare: https://timponline.ro/adi-deseuri-peste-1-mil-de-euro-castigati-din-vanzarea-reciclabilului-planurile-lui-cristian-niculae/#comment-365583